A është e rrezikshme marrja e mostrave nga Villusi Korionik?

Gjinekologët ndonjëherë u sugjerojnë grave shtatzëna një procedurë të quajtur marrja e mostrave të villus korionik. Vetë emri ndez shqetësime, frikë dhe shqetësime në shumë gra. "A është fëmija im në rregull?" Në shumë raste, mungesa e njohurive rreth testeve të tilla përkeqëson ankthin që ato ndiejnë. Kjo është arsyeja pse ne kemi mbledhur të gjitha informacionet për ju në një vend: çfarë është marrja e mostrave nga villus korionik, a është i rrezikshëm për një grua shtatzënë ose fetusin e saj dhe kur mjekët e rekomandojnë atë?

Placenta është organi që rrethon fetusin në zhvillim, duke siguruar oksigjen dhe lëndë ushqyese dhe duke hequr toksinat. Villet korionike janë projeksione të mprehta të indit placentar me të njëjtën përbërje gjenetike si fetusi. Për të analizuar atë material gjenetik, mjekët marrin një mostër të indit të villusit korionik.

Marrja e mostrave të villeve korionike kryhet midis javëve 11 dhe 13 të shtatzënisë, më shpesh në javën 12. Gjinekologët ua rekomandojnë grave me një rrezik të lartë të fëmijës së tyre që të ketë anomali kromozomale dhe / ose sëmundje monogjene. Ky rrezik është zakonisht më i lartë në gratë shtatzëna të moshuara (pas 37), si dhe kur testet e tjera të shqyrtimit në tremujorin e parë (translucenca nukale, double testi ose triple testi) tregojnë një rrezik në rritje të një anomalie të veçantë gjenetike. Marrja e mostrave të vileve korionike u këshillohet gjithashtu çifteve me rezultate anormale të një testi paraprake jo-invazive (NIFTY by GenePlanet), i cili zbulon anomalitë më të zakonshme kromozomale me saktësi 99%.

Si bëhet marrja e mostrës të villusit korionik?

Procesi përfshin marrjen e një mostre të vogël të indeve nga placenta në zhvillim. Me ndihmën e ultrazërit, mjeku përcakton pozicionin e fetusit dhe placentës dhe më pas depërton në murin e barkut dhe mitrës me një gjilpërë të hollë. Ai më pas heq një mostër të indit të villusit të korionit. Ky ind më pas dërgohet në laborator, ku ata analizojnë ADN-në e fëmijës dhe përcaktojnë nëse ekziston ndonjë prej anomalive gjenetike të testuara.

 

 

Rezultate shumë të besueshme nga njëra anë dhe rreziku nga ana tjetër

Qëllimi kryesor i marrjes së mostrave të vileve korionike është të zbulojë sindromën Daun dhe anomalitë e tjera kromozomale dhe gjenetike. Ajo zbulon tre ndryshime më të zakonshme në numrin e kromozomeve (trisomia 21, 18 dhe 13), d.m.th. sindroma Daun, Edwards dhe Patau, si dhe ndryshimet në strukturën e kromozomeve (delecioni, mikrodelecioni). Ana pozitive e marrjes së mostrave të villusit korionik është saktësia e tij shumë e lartë – më shumë se 99% – e diagnostikimit. Por për shkak të invazivitetit të saj, ajo gjithashtu ka të meta: testi mund të çojë në komplikime të tilla si abort i padëshiruar, i cili ndodh në 1-2% të rasteve.

 

 

Sidoqoftë, nëse një grua merr një rezultat me rrezik të lartë nga një test prenatal, ai duhet të konfirmohet me një metodë diagnostike, të tilla si marrja e mostrave të vileve korionike ose amniocenteza.

Çfarë është amniocenteza?